Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк отримав другу міжнародну нагороду Central Banking Awards – за розвиток Системи BankID НБУ

Національний банк отримав другу міжнародну нагороду Central Banking Awards – за розвиток Системи BankID НБУ

Національний банк України отримав ще одну престижну міжнародну нагороду Central Banking Awards – у номінації "Ініціатива у сфері платіжної та ринкової інфраструктури".

Суддівська колегія Central Banking відзначила Національний банк за розвиток державної системи віддаленої ідентифікації – Системи BankID НБУ.

Система BankID НБУ забезпечує стабільний та безперебійний доступ українським громадянам до важливих державних та фінансових сервісів.

Як зауважили міжнародні експерти, під час війни її безперервна робота набула особливої цінності, адже надала громадянам нагальну можливість продовжувати отримувати державні та фінансові послуги дистанційно.

Зокрема, українці, яким довелося залишити домівки у зв’язку з бойовими діями, змогли отримати безперешкодний доступ до електронних документів та сервісів державного мобільного додатка "Дія". Крім того, громадяни мали можливість дистанційно відкривати рахунки в банках, здійснюючи ідентифікацію за допомогою системи. Наприклад, тоді, коли не мали можливості відвідати відділення банку через вимушене переміщення або коли банк не міг здійснити фізичне обслуговування клієнтів в умовах війни.

"Для команди Національного банку – висока честь отримати міжнародне визнання наших зусиль у напрямі розвитку фінансових інновацій. Ми розвиваємо Систему BankID НБУ сім років, за ці роки суттєво її модернізували та розширили коло учасників. Наразі доступ до використання системи мають понад 99% клієнтів українських банків – фізичних осіб. Навіть в умовах війни та енергетичного терору вони впевнено можуть отримувати дистанційні послуги від майже ста порталів постачальників послуг. Ми вдячні за цю відзнаку, що мотивує та надихає нас на нові досягнення та подальший розвиток", – зазначив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Він додав, що на період воєнного стану, щоб забезпечити безперебійну роботу Системи BankID  НБУ та підтримати її учасників, була призупинена тарифікація послуг, що надаються Національним банком у системі. Тобто з абонентів не стягується плата за підключення, супроводження та оброблення трансакцій. Також тимчасово дозволено передавання даних користувачів, які через військові дії не змогли здійснити актуалізації інформації про себе у своєму банку.

Сьогодні Система BankID НБУ налічує 130 учасників. Це 39 банків-ідентифікаторів та 91 абонент – надавач послуг. Щодня у системі відбувається близько ста тисяч успішних електронних ідентифікацій (32,8 млн за 2022 рік, що на 9% більше, ніж у 2021 році).

Національний банк, попри війну, продовжує розвивати систему відповідно до потреб її учасників та реалій часу. Рухаючись у напрямі євроінтеграції, у межах змін законодавства у сфері довірчих послуг та електронної ідентифікації Національний банк вивчає питання визнання Системи BankID схемою електронної ідентифікації. Зокрема, у перспективі це надасть можливість громадянам України отримувати з використанням системи дистанційні послуги в межах Європейського Союзу.

Нагадаємо, що це вже друга нагорода цьогорічної премії Central Banking Awards, отримана Національним  банком, – 13 березня НБУ був оголошений центральним банком року за ефективну роботу минулого року в умовах повномасштабної війни.

Довідково

Англійське видавництво Central Banking було засноване у 1990 році. Зокрема, воно опікується виданням однойменного профільного журналу для центробанкірів, який читають працівники більш ніж ста центральних банків світу, а також щорічною нагородою Central Banking Awards.

Central Banking Awards складається з 26 номінацій, 13 із яких відзначають успішні кейси та здобутки центральних банків світу, а інші 13 – учасників фінансового ринку.

У минулі роки Національний банк ще двічі отримував міжнародну нагороду Central Banking Awards:

у 2019 році у номінації Transparency – за значні досягнення в прозорості та розбудові діалогу зі стейкхолдерами;

у 2021 році у номінації Currency Manager – за масштабну оптимізацію банкотно-монетного ряду гривні та осучаснення національної валюти, проведені упродовж 2014–2020 років в Україні

 

Вимкнути перевіркуПреміум поради
Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини